Blå mandag før og nu

I de “gode gamle dag”, i 1700-tallet, var konfirmationen en ren kirkelig handling, og der var hverken noget der hed konfirmationsfest eller blå mandag. Det første man faktisk høre omkring en konfirmationsfest er ved den senere Frederik d. sjettes konfirmation, hvor gæsterne blev budt til middag dagen efter konfirmationen. Tanken om at holde middag og fest for det unge menneske bredte langsomt ned igennem samfundslagene, men der går et par århundreder før det man for alvor kan betragte det som en tradition at holde fest, og sidenhen blå mandag. Og som så meget andet, startede det i de større byer, men ude på landet i diverse landsbyer kunne man ikke bare pjække en hel dag, heller ikke selv om man havde konfirmation.

Faktisk skal vi helt op i midten af 1900-tallet før det blev almindeligt blandt stort set alle at holde konfirmationsfest og blå mandag. Indtil da havde det primært været en bytradition for det bedre borgerskab at fejre dagen efter konfirmationen, mødes med vennerne og vise sit nyeste tøj og gaver frem. I København forgik det oftest i Rosenborg Have som blev åbnet på konfrimationssøndagen for de unge mennesker. I 1800-tallet var det bl.a. Rundetårn, eller Sommerlyst på Frederiksberg der var yndede udflugtsmål.

Tilhørte man ikke det bedre borgerskab, var det mere folkelig underholdning som f.eks. et besøg på værtshus som dagen bød på.

Klik her hvis du vil vide mere om blå mandag og traditionen bag.

 

Nutidens unge tager ofte afsted på Bakken eller i Tivoli, desværre så ved diverse tyveknægte og plattenslagere også dette, og de ved, at de unge mennesker ofte har en masse værdier på så, som er fristende at frarøve dem, eller narre sig til. Derfor kan det være en god og tryg ting for både forældre og konfirmander, at man finder et sted hvor man er sammen med klassen og en fast instruktør hele dagen. Dette kunne f.eks. være i et eventcenter hvor man er sammen med voksne mennesker hele dagen, hvor man ikke må drikke alkohol og hvor der generelt er styr på tingene.

 

Tager man alligevel til de mere “usikre” steder så være opmærksom på:

  • Tag kun de penge med, som du har brug for. Hav pengene et sikkert sted, som f.eks. en pengekat på maven under tøjet.
  • Tag kun de penge frem du skal betale med. Når du så skal bruge pengene skal du kun tage de penge frem, som du skal betale med og dermed undgå, at stå og vifte med de andre penge.
  • Undgå at tage dine konfirmationsgaver med på blå mandag. Fik du et sejt ur, nogle smukke smykker eller den helt nye Iphone, så lad dem blive hjemme. Tyvene ved nemlig godt at konfirmander er nemme ofre og har fået dyre gaver.
  • Gå aldrig alene rundt. Sørg aldrig for at i går mindst to sammen og at det er en du kender.
  • Køb ikke noget af nogen, som du ikke kender. Nogle personer vil forsøge at udnytte konfirmanderne og dermed også sælge nogle stjålne varer til dem.

 

by

Related Posts


  • Warning: file_put_contents(http://eventblog.dk/wp-content/uploads/2017/08/Escape-room-final120.jpg) [function.file-put-contents]: failed to open stream: HTTP wrapper does not support writeable connections in /var/www/eventblog.dk/public_html/wp-includes/class-wp-image-editor-imagick.php on line 737

    Fatal error: Uncaught Error: Cannot use object of type WP_Error as array in /var/www/eventblog.dk/public_html/wp-content/themes/blogspringtheme/functions/dynamic-image.php:275 Stack trace: #0 /var/www/eventblog.dk/public_html/wp-content/themes/blogspringtheme/functions/inkthemes-functions.php(195): inkthemes_thumbnail_resize(118, '', 120, 90, true, 90) #1 /var/www/eventblog.dk/public_html/wp-content/themes/blogspringtheme/single.php(100): inkthemes_get_thumbnail(120, 90) #2 /var/www/eventblog.dk/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/eventb...') #3 /var/www/eventblog.dk/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/eventb...') #4 /var/www/eventblog.dk/public_html/index.php(17): require('/var/www/eventb...') #5 {main} thrown in /var/www/eventblog.dk/public_html/wp-content/themes/blogspringtheme/functions/dynamic-image.php on line 275